sobota 16. července 2011

Literární sloh: Svět podle Garpa

John Irving, známý americký spisovatel a scénárista, se narodil 2. března 1942 v Exeteru, USA. Mezi jeho nejznámější knihy patří například román Svět podle Garpa, Pravidla moštárny nebo Hotel New Hampshire. John Irving je také držitelem Oscara za scénář k filmu Pravidla moštárny.
Svět podle Garpa je příběh vyprávějící o životě spisovatele a zápasníka T. S. Garpa. Kniha začíná krátkým úvodem o životě a životním postoji Garpovy matky Jenny Fieldsové. Jenny, dcera bohatých výrobců pracovní obuvi, je zdravotní sestrou s odporem k mužům a jejich chlípnosti. Svému zaměstnání se věnuje se vší péčí a nejraději pracuje s malými dětmi. Také začne chtít být matkou. Z oddělení matek a dětí je však odvolána, když tam začne šířit své feministické názory. Jelikož se jedná o dobrou zdravotní sestru, přesunou ji na jednotku intenzivní péče. Tam Jenny dělí svoje pacienty do čtyř kategorií podle typu jejich zranění: Povrchoví, Vnitřní orgány, Absentující a Ztracenci. Ztracencem je podle Jenny také seržant technik Garp. Za války byl sestřelen a jeho zranění a především poškození mozku jsou nenapravitelná. Seržant technik Garp, který je pro Jenny ideálním partnerem, neboť do budoucna nepředstavuje žádné závazky, se stává těsně před svou smrtí Garpovým otcem.
Těhotná Jenny je nucena opustit svoje stávající zaměstnání. Přijímá proto práci ošetřující sestry ve Steeringské škole, tehdy ještě přístupné pouze chlapcům. Malý Garp tedy vyrůstá v areálu školy a hraje si s dětmi Percyovými, zatímco jeho matka pracuje, čte a chodí na přednášky, aby synovi mohla později poradit, které kurzy si vybrat a které ne.
Garpovi se v období dětství a dospívání stane spousta v podstatě téměř nepodstatných malých dobrodružství. V pěti letech uvízne na střeše, když chce chytat holuby. Trop, pes rodiny Percyů, mu prokousne ucho. Garp mu to o několik let později vrátí. Cushie Percyová uvede Garpa do světa dospělých „u kanónů“, zatímco Pú Percyová (Brainbridge) si vytvoří vůči Garpovi nenávist, jež se mu později stane osudnou.
Garp se také ve svých školních letech věnuje zápasení, kde v tělocvičně poprvé potkává Helenu Holmovou, dceru trenéra a svou budoucí ženu. Helena se Garpovi svěří, že by se raději vdala za spisovatele než za zápasníka, a právě tehdy se Garp rozhodne stát se spisovatelem. Helena však na steeringu studovat nemůže, neboť je dívka, a tak se moc nevídají.
Po dostudování střední školy se Garp a Jenny vydávají do Evropy. Rozhodnou se nějakou dobu žít ve Vídni, kde oba chtějí psát knihy. Zatímco Jenny napíše svůj vlastní životopis Sexuálně podezřelá, Garp se zmůže jen na dopisy Heleně a jednu povídku - Penzión Grillparzer. Mnoho času naopak tráví poznáváním prostitutek po celé Vídni a jakýmsi pseudopřátelstvím se třemi z nich.
Po návratu zpět do USA se Jenny díky nakladateli Johnu Wolfovi stává slavnou, a tak do Garpova života vstupují spousty feministek, stoupenkyň Ellen Jamesové (ženy s dobrovolně vyříznutým jazykem) a také Roberta, Garpova budoucí nejlepší přítelkyně.
Ve stejné době se Garp spolu s Helenou vezmou a začnou žít společným životem, který je všehovšudy šťastný, kromě několika menších aférek, většinou z Garpovy strany. Za jednu z nich by se dalo považovat přátelství s manželi Fletcherovými. Zásadním milníkem v životě T. S. Garpa a celé jeho rodiny je pak Helenin vztah s jejím studentem Michaelem Miltonem, který Garpa pobouří a zraní a nakonec dokonce způsobí smrt jejich mladšího, pětiletého syna Walta. Při této nehodě také přijde jejich starší syn, Duncan, o levé oko. Celá rodina potom stráví několik měsíců v Dog's Head Harbor u Jenny, která v bývalém sídle svých rodičů zbudovala domov pro opuštěné a týrané ženy. Tam je o ně dobře postaráno, až se pomalu vše vrátí do starých kolejí.
Helena touží po dalším dítěti skoro stejně, jako touží po tom, aby Garp začal zase psát. Do té doby vydal již jeden nebo dva méně úspěšné romány, ale po Waltově smrti trpí jakousi spisovatelskou krizí, neboť má pocit, že ho stále pronásleduje Spodní výr, symbol nebezpečí, a že mu smrt neustále šlape na paty.
Po několika měsících rekonvalescence se však Garp přecejen pouští do dalšího románu, který nazve Svět podle Bensenhavera. Ačkoliv se první kapitola Johnu Wolfovi vůbec nezdá, dá knihu na test přečíst své uklízečce. Ve výsledku je to právě její cenný názor, který z knihy udělá trhák. V době vydání ale podle Johna Wolfa musí všichni Garpovi ze země, neboť kniha je velice kontroverzní. V té době je již na světě malá Jenny, třetí dítě Garpa a Heleny.
Po několika měsících ve Vídni jsou nuceni se vrátit nazpět, neboť je Jenny Fieldsová během projevu postřelena nějakým radikálním antifeministou. Na jejím pohřbu, který je ovšem považován za feministický (a tedy pouze pro ženy), je T. S. Garp identifikován Pú Percyovou a následně jen tak tak unikne s pomocí zdravotní sestry, neurčitým symbolem bezpečí v Garpově životě. V letadle cestou domů poznává Ellen Jamesovou a dozvídá se, jak nesouhlasí s ostatními ženami, které si nechaly jazyk vyříznout dobrovolně. Sama by prý dala cokoliv, jen aby mohla mluvit.
A tak se Ellen Jamesová stává dalším členem Garpovy rodiny. Pomáhá Heleně starat se o malou Jenny a i Duncanovi je starší sestrou. Garpovi se přestěhují zpět do Steeringu, kde odkoupí sídlo rodiny Percyů. Jejich život je teď velice příjemný, Garp píše další román, trénuje mladé zápasníky a ačkoliv na ho jedna ze stoupenkyň Ellen Jamesové dokonce pokusí připravit o život, jeho to nijak nevyvádí z míry. Nakonec je to právě v zápasnickém sále, kde T. S. Garp zemře v náručí své ženy, neboť ho zastřelí za maskovaná Pú Percyová.
V knize se vyskytují časté popisy a přímá řeč. Také je text prokládán útržky z Garpových knih či celými jeho povídkami, dále větami či odstavci z díla Jenny Fieldsové – Sexuálně podezřelá.
Kniha se tematicky dotýká velkého množství společenských problémů: politiky, sexuality, násilí, radikálních názorů i lidských pudů. Také obsahuje velké množství autobiografických prvků, John Irving ne nadarmo píše o zápasení, sexuálním násilí, spisovateli s problémem prorazit či Vídni.
Mezi hlavní postavy knihy bych rozhodně zařadila T. S. Garpa, který je citlivý, trochu egoista, sportovně založený, učenlivý, ale také se nechá lehce rozptýlit a se smrtí svého syna se nikdy úplně nesmíří, neboť ji ve skutečnosti zavinil vlastní přehnanou snahou o bezpečí své rodiny.
Helena Holmová, náruživá čtenářka a krásná žena, je dobrou učitelkou literatury a také Garpovi dobrou manželkou. Potkají se v tělocvičně na žíněnkách a tam se také o léta později rozloučí. Zatímco Garp v jejich manželství hřešil více, Helena za svůj hřích zaplatí mnohem vysší cenu.
Roberta Muldoonová se stává ženou až po operaci, původně je profesionálním ragbyovým hráčem s číslem 90. Ačkoliv je velká a silná, díky lékům nabývá ženské tvary a díky svému dobrému srdci se stane nejlepší přítelkyní jak Jenny Fieldsové, tak i Garpa a Duncana. Také pomáhá Garpovi vést Nadaci Jenny Fieldsové, která vznikne v Dog's Head Harbor po Jennyině smrti.
John Wolf je nakladatel, který se zasloužil o vydání Sexuálně podezřelé i všech Garpových knih. Později se stává blízkým přítelem rodiny Garpových. O tom, jestli je kniha dobrá a hodná vydání, však většinou rozhoduje jeho dobře placená uklízečka, která má pro tyto věci cit.
Děkan Bodger je přítelem Jenny a Garpa, neboť si je jistý, že když Garp padal ze střechy, zachytil ho. Ve skutečnosti ale Garpa zachránila Jenny a Bodger chytil mrtvého holuba. Jinak se ale jedná o dobrého muže, který až se až do své smrti snaží pomáhat lidem okolo sebe.
Klíčovou scénou díla je podle mě ta noc, kdy Garp objeví, že ho Helena podvádí. Vezme chlapce do kina a nechá Heleně čas, aby si to s Michaelem Miltonem vyříkala. On ale navzdory jejímu výslovnému zákazu přijede k ní před dům a nutí ji sednout si k němu do auta. Ta ho ještě po rozhovoru musí sexuálně uspokojovat. Tu noc je zima a déšť namrzá na oknech Garpova auta. Ten je příliš starostlivý, než aby vydržel v kině do konce a domů dorazí dřív. Je zvyklý sjíždět příjezdovou cestu k domu s vypnutým motorem i světly, jen po paměti, a proto ani on, ani Helena nevědí, že má dojít ke srážce. Když k ní dojde, nikdo si nevšímá krvácejícího Miltona, první, kdo upozorní na svá zranění, je Duncan, jenž se okem napíchl na rozbitou řadící páku. Když se ho Garp snaží utěšit, zjistí, že má poraněný jazyk. Potom si teprve všimnou ticha, které se ozývá místo pláče Walta.

Žádné komentáře: