pátek 27. srpna 2010

Kdo je Endymion Spring?

Včera odpoledne, nebo spíš večer (asi od šesti nebo sedmi) a dneska dopoledne jsem nebyla vidět online. To není zas tak neobvyklé, mohla jsem někde být, nebo prostě dělat něco jiného. Já si četla. Zase po hodně hodně hodně dlouhé době se mi do ruky dostala kniha, která mě nenutila se zamýšlet nad každou větou (proti těm samozřejmě taky nic nemám), nebo kterou bych se musela s námahou prokousávat, jen abych už mohla číst něco jiného. Ne. Sice mě prvních pár stránek odradilo natolik, že tato kniha ležela v mém pokoji asi měsíc zavřená a s pomyslnou nálepkou "nemá smysl číst", včera jsem jí ale dala druhou šanci a nelituji toho. Chtěla jsem jít brzo spát. Bolela mě hlava a tak jsem si říkala, že půjdu už kolem půl sedmé, že se nic nestane. Usnout mi problém nedělá. Nakonec jsem ale knížku otevřela. Moc nevím, jak se to stalo, ale najednou byla půlnoc a já byla na straně 250. Ano, přesně tak, Endymion Spring je jedna z knížek, co se od nich nemůžete - a ani nechcete - odtrhnout. 
Tato kniha vypráví vlastně příběh knihy. Hlavně tedy vypráví příběh chlapce, který není zrovna náruživým čtenářem, a v jedné z Oxfordských knihoven se mu najednou dostane do ruky kniha, která zatočí s jeho osudem. Kniha, okolo které se točí řada legend, kniha, kterou všichni v jeho okolí hledají a touží pochopit její tajemství. Nenápadná malá kožená kniha, na jejíž obálce je napsáno "Endymion Spring". Kniha, která na první pohled nic neobsahuje, ve skutečnosti je ale nejžádanější mezi všemi milovníky knih. 
Tohle není rekreační čtení. Když se do toho začtete, nepřestanete. Ikdyž jsou hlavními hrdiny děti a laik by to klidně zařadil do dětské četby, já to v knihovně určitě nenašla v dětském oddělení. Musím se přiznat, že jsem se několikrát přistihla, jak zadržuji dech, nebo jak se bojím (a zároveň strašně moc chci) otočit na další stránku. 
Jak asi můžete posoudit sami, české vydání této knihy není zrovna něco, po čem byste sáhli jako po dobrém čtení. Naopak v jiných jazycích je přebal... jak to tak říct... žádoucí. Jen můj názor. Obálka (ta první) se mi vážně nelíbí. A první stránka, která vypadá jako vykousnutá z prostředku knihy. Nijak nezačíná a nedává smysl. Málem mě úplně odradila. 
Jinak ale není co vytknout. Tuto 350 stránek tlustou (to ještě není moc tlustá, ale dejme tomu) knížku jsem přečetla za včerejší večer a ještě dneska jsem jí asi hodinku a půl věnovala. Doporučuji všem, kdo rádi prostě čtou, nezamýšlejí se nad hlubším smyslem vět, ale prostě se nechají unášet příběhem. =)

9 komentářů:

Petr Vojtěch řekl(a)...

Fajn :).

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Fazy řekl(a)...

OK, už mi tu leží na stole, teď se ukáže, co za bulíky mi tu věšíš na nos :-)

PS: Abych nemystifikoval identitu. Proto ten smazaný komentář.

Káťa řekl(a)...

Fazy: neříkám, že se musí líbit všem, ale je to napínavý. Tak si ji uži :)

Anonymní řekl(a)...

Fakt stojí za to!!!!!!!!!!!

asano řekl(a)...

Vazne sem se do toho zazrala :D je to fakt pekne napsane a chytlave, pry je i film nevite jak se menuje?

Káťa řekl(a)...

Tak to nemám tušení, ale pokud je, chci ho vidět :D

asano řekl(a)...

...Spoločnosť Warner Brothers získala predkupné právo na nakrútenie filmu... tohle bylo napsane u popisu knihy, tak nevim jak to teda s tim filmem je sem zkousela najit ale marna slava.

Káťa řekl(a)...

Taky to nemůžu najít. Ale to je škoda, to bych ráda viděla...