sobota 21. listopadu 2009

The Twilight Saga

Tak jsem to dočetla. První ze čtyř dílů (Twilight) jsem si koupila tak nějak na začátku prázdnin, bohužel až potom, co jsem to viděla zfilmované. Kupodivu to ale nebylo zdaleka tolik na škodu, jako u jiných knih, resp. filmů. A tak, více než rok od chvíle, co mi byla tato kniha poprvé doporučena, jsem se pustila do čtení. Angličtina neangličtina, nedalo se od toho odtrhnout. Fakt pecka. Sice chvíli trvalo, než jsem dočetla pár jiných knížek, co mi na stole ležely už pěknou dobu, ale pak jsem se k tomu přecejen prokousala a nastal čas pustit se do druhého dílu - New Moon :)) Sice jsem se trochu obávala, že mě to nebude bavit, protože Edward hned na začátku odjel a pak se opět vrátil až na konci knížky, byla jsem však příjemně překvapena... celá knížka (až na pár kapitol na konci, kde si Edward s Bellou vyříkávali první poslední) si bez problémů udržela mou pozornost. Mezi druhým a třetím dílem se mi naskytly jisté potíže se sháněním financí na zakoupení další knihy (můj příběh "díra ve dveřích" asi už všichni znáte) a tak jsem si první dva díly dala znovu. Pak jsem přečetla Eclipse, a když o tom tady tak přemýšlím, budu to muset udělat znovu, protože netuším, co se tam stalo, až na souboj na konci (vampires+Bella+werewolves versus Victoria+newborns, a návštěva Volturi). Čtvrtý díl - Breaking Down - jsem si zakoupila a přečetla tak nějak ze setrvačnosti.

PLUSY:
  • výborně napsané. Jakmile se do toho začtete, nejde přestat. A pokud jste aspoň trochu jako já, začtete se do toho na první stránce.
  • všecko je popsané do takové hloubky, že nemůžete jinak než si to představit, vcítit se do příběhu. Všechny maličkosti, všednosti každodenního života, oblečení, vztahy mezi lidmi, krajina, náznaky pocitů v obličejích komunikujících lidí, třeba jen i počasí... všechno. A i tak vám to dává hodně prostoru pro fantazírování (např. to, jak vypadají hlavní hrdinové z fyzické stránky, je popsáno minimálně, snad jen základní rysy.)
MÍNUSY:
  • tak nějak od začátku, nebo nejdéle od půlky vám je jasné - čtete-li aspoň sem tam nějakou tu knihu - jak to dopadne, popř. dokonce co se konkrétně stane, co kdy dané postavy udělají a tak. Za celou knihu jsem nebyla snad ani jednou překvapena. Veškerá rádoby překvapení (nebo spíše snaha o zvraty v ději) přichází v pravidelných intervalech, ve chvílích, kdy už si posledních 20 stránek říkáte "tak kdy už se něco stane? Tahle idylka už trvá dost dlouho na to, že to má být romantické, ale akční, někdy až horor... zív". Protstě... předvídatelné.
  • někdy mě až překvapují myšlenkové pochody hlavních postav v knize. Nikdy nechtějí nic pro sebe, všichni mají až neuvěřitelně silnou vůli a občas nelidské vlastnosti (myšleno tak nějak obecně, když vezmeme v úvahu, že většina hlavních hrdinů není lidské rasy...), a v podstatě se tam řeší jediný problém, a to že se všichni snaží uspokojit všechny ostatní, a to prostě nejde, žejo. Nůďo.
I tak jsem ale moc ráda, že knížky doma mám a že jsem je četla v angličtině. Není čeho litovat, to ani v nejmenším. Jak seřadit díly podle oblíbenosti? První asi musím dát Twilight (1), protože ten kdyby mě nebavil tak se ani nenamáhám kupovat si další díly. Druhý Breaking Down (4), protože se toho stane asi nejvíc, je to podle mě nejdramatičtější díl... akorát na konci jsem trochu umírala nudou, čímž si knížka u mě celkem kazí reputaci, takhle by to být opravdu nemělo. Další bude asi Eclipse (3), protože se mi moc líbilo, jak se Jacob postupně spřátelovával s Edwardem a ostatními upíry. Poslední, bohužel, je New Moon (2), protože hlavně Jacobův příběh je výborný, ale to, jak se Bella chová jako psychopat a opakovaně páchá málem sebevraždu jen proto, že má halucinace, to mi celkem vadí.
Takže asi tak.
V pátek jdu s největší pravděpodobností do kina na New Moon a jsem zvědavá, protože jsem o tomto filmovém zpracování knížky mnohé slyšela. Chci se přesvědčit na vlastní oči, jestli je to taková blbost, na kterou se nedá koukat. :)) Pokud to jen trochu půjde, dám vám vědět. :))
A to je asi vše, přátelé :)) mějte se, čtěte, moc vás miluju.
Papa, váš Kačínek :))

1 komentář:

Petr Vojtěch řekl(a)...

http://www.csfd.cz/film/251399-twilight-saga-novy-mesic-twilight-saga-new-moon-the/ Toto značí hodně :D.

Nicméně pěkná recenze.