pátek 6. ledna 2012

Filmové sestřihy

Nevím, jestli to sledujete, nebo jestli vůbec víte, že něco takového každoročně vzniká. Proto vám to asi přiblížím tak nějak obecně. Jde o to, že jistý člověk sestříhá filmy vzniklé za daný rok do několikaminutového videa. Takových sestřihů je vždycky na přelomu roku plný internet a pokud chcete vidět něco pořádného, musíte vědět, co hledáte. A proč byste na něco takového měli vůbec chtít koukat? Zaprvé je zábava určovat, které záběry jsou z filmů, co znáte, a které jsou pro vás cizí, a zadruhé si tvůrci těchto sestřihů s těmito velmi vyhrávají a dávají si záležet. Musím přiznat, že to obdivuji.
Řekla bych, že pro mě/nás jsou tu asi tak tři hlavní tituly, které stojí za to vidět. Někdy jsou lepší, někdy horší. Jmenují se Cinema, Filmography a Cinescape. 
První filmové sestřihy, ke kterým sahá moje paměť, jsou z roku 2009. Tehdy vévodila Cinema. Rok 2010 byl tak trochu vyrovnaný. Cinema byla pochopitelně výborná, ale shodli jsme se, že nám tam trochu nesedí ten pomalý konec, nebo alespoň výběr písničky. I Cinescape se tento rok moc povedl. Hlavně začátek, tma a mluvení. Co ale rozhodně stojí za obrovskou pochvalu a co mi dokonale přirostlo k srdci, je Filmography 2010. Má své lepší i horší momenty, ale celkově podle mě převyšuje ostatní sestřihy hlavně díky skvěle namíchaným dialogům, nebo spíš kratším průpovídkám z jednotlivých filmů. Prostě to miluju.
A co přinesl rok 2011? Trochu smutku v podobě Cinescape, který upustil od jediného, co jej dělalo originálním a výjimečným, a to od celého sestřihu v rámci jedné písničky. Jediné, co můžu vyzdvihnout, je celkem dobrý akční konec. Dále trochu zklamání v podobě mé srdcovky Filmography, ve které sice nechybí výborné dialogy ani kvalitní momenty, celkově ale zapadá a to, co mě na tomto sestřihu v loňském roce nadchlo, tu letos jaksi chybí. Jediný, kdo nezklamal, je opět Cinema. Na tu se rozhodně podívejte. Kolik filmů poznáte? =)

Žádné komentáře: