pátek 3. dubna 2009

$$ moudrosti $$

Jo, pár moudrostí z mýho finančního kurzu. Asitak půlka je v angličtině, omlouvám se. Pokud tomu nerozumíte, zkuste to hodit do překladače, na google nebo to překládat slovo od slova na slovnik.cz nebo na seznamu. Je to na vás. Když něčemu nebudete rozumět ani tak, zkusim to pro vás přelouskat. Ale nic neručim, vzhledem k tomu že ty složitý finanční slova prostě česky neumim. Takový věci šly totiž dřív dokonale kolem mě a neměly na mě žádnej vliv. Tak jdeme na to. Vybrala jsem jen pár větiček co mě zaujaly, přišly mi užitečný, nebo mě překvapily.
  • We buy things we don't need with money we don't have in order to impress people we don't like.
  • A budget (cash flow plan) is when you tell your money where to go instead of wondering where it went.
  • Myth: I don't have time to work on budget, retiement plan or estate plan. Truth: You don't have time not to.
  • We hate insurance until we need it.
  • You are going to die - so do it with a will.
  • Myth: Car payments are a way of life; you'll always have one. Truth: staying away form car payments by driving reliable used cars is what the average millionaire does; that's how he/she became a millionaire.
  • The rich rule over the poor and the borrower is servant to the lender.
  • A new car loses 60% of it's value in the first 4 years.
  • Myth: leasing a car is what sophisticated people do. Truth: it is the most expensive way to operate a vehicle.
  • Schools were designed to produce good employees, not employers.
  • The ability to make finer distinctions is called inteligence.
  • Debt is a product sold by a bank - banks are not our friends.
  • Poor people ask: 1) how much down? 2) how much per month?... Rich people ask: How much?
  • It is hunam nature to want it and want it now; it is also a sign of immaturity.
  • Myth: Lotto and gambling will make you rich. Truth: These things are tax on the poor and people who can't do math.
  • Myth: If I loan money to friends or relatives, I am helping them. Truth: If I loan money to friend or relative, the relationship will be strained or destroyed. The only relationship that would be enhanced is the kind resulting from one party's being the master and the other party a servant. (If you really wanna help and if you HAVE the money, give it to them)
  • That sums up co-signing: broken hearts and broken wallets.
  • You are not teaching your 16-year-old child to spend responsibly when you give him a credit card.
  • Work and get paid, don't work and don't get paid.
  • Debt is not a tool, it is a method to make banks wealthy, not you.
  • "keep it simple stupid" rule - never buy anything you don't fully understand
  • Discipline is the key to wealth building.
  • Money is amoral - neither good nor bad.
  • You are ready to retire when your money makes more than you do.
  • If you want to be rich, study and do things rich people do.
  • A to je pro dnešek všechno, mohla bych tu bejt donekonečna.
Pokud se chcete vzdělat, odkazuju vás především na:
  • Veškeré knihy autora Roberta Kiyosakiho
  • The Total Money Makeover (Dave Ramsey)
  • Secrets of the millionaire mind: Mastering the Inner Game of Wealth (T. Harv Eker)
  • You Are Broke Because You Want To Be (Larry Winglet)
  • It's Called Work for a Reason!: Your Success Is Your Own Damn Fault (Larry Winglet)
  • www.daveramsey.com
  • www.americanfunds.com
Dálepak bych vám ráda pověděla následující (a pokusim se to zjednodušit):
Kreditní karty sou hnůj a vy s nima nechcete mít vůůůůbec nic společnýho. Sice se říká, že by si lidi měli budovat vysokej kredit, ale... víte co to je kredit? To je něco co určuje jak dobře splácíte svoje dluhy. Ale víte co? Vy nechcete mít dluhy!! ...nebo se snad mýlím? Místo toho můžete používat Debit Card -což nemám nejmenší ponětí jak se řekne česky, pardon. Je to uplně to samý s tim rozdílem, že utrácíte pouze peníze který máte a nemá to s dluhem nic společnýho. Jo.
Baby Steps:
1) $1000 (20 000 Kč) in an Emergency Fund (stát se může cokoli)
2) Pay-off all debt utilizing the Debt Snowball (everything except the house)
3) 3-6 months expenses in savings
4) Invest 15% of household income into Roth IRA's and pre-tax retirement
5) College funding
6) Pay-off home early
7) Build Wealth! (mutual funds/ real estate)
aneb... První krůčky: (:D :D)
nejdřív ze všeho si našetřete peníze "pro všechny případy", kdyby se stalo něco naléhavýho (například kdyby vám prasknul bojler), a na tyhle peníze se nesahá dokud to není nezbytně nutný! Dálepak se zbavíme dluhů. Poté našetříme minimálně tolik, kolik obvykle utrácíme za čtvrt až půl roku. Pak začneme šetřit na důchod, využíváme především chytrý (a to nejsou zdaleka všechny) důchodový plány. Pak šetříme na vejšku. Těžko si našetříme na svou vlastní... takže šetříme na vejšku našich dětí. Však oni to ocení ;) ;) Pak splatíme barák a pak budujeme bohatství. Nezní vůbec složitě co :)
Co dál... Jo. Je to celý o psychice. Pokud chceme šetřit peníze, musíme z toho udělat zvyk, životní styl, prioritu. Pamatujte si: chudý lidi říkaj, že na penězích nezáleží, hlavně když sou šťastný; říkaj že na peníze nemyslej. Na druhý straně bohatý lidi myslej na peníze v jednom kuse. Co způsobuje finanční problémy? Strach, chtění a ignorance. Ignorance neznamená, že nejsme inteligentní. Ignorance znamená nedostatek vědění. Nikdo se nenarodil ready. Dokážete si představit miminko, malý a růžový, připravený zacházet s penězma? Ha ha. Ignorance je, že nevíte a žijete s tim. Jak chcete bejt bohatý když nevííte nic o penězích? Myslíte si, že když vyhrajete ve sprotce (mimochodem pravděpodobnost že vyhrajete v něčem takovym je menší než že vás ve spánku kočka shodí z postele a dostanete z toho rakovinu), vyřeší to vaši finanční budoucnost???? NO WAY!!! pokud ste zvyklí utratit všechno co vyděláte, myslíte si že tenhle zvyk najednou změníte, i kdybyste nějakej ten milion vyhráli?? ha, ha, a eště jednou ha. Divila bych se. Začnete utrácet víc a víc, milion bude pryč a vy skončíte s timhle "utratit víc a víc" zvykem. To vám opravdu nepřeju. Chcete šetřit? Udělejte to jako první věc každej měsíc. Pay yourself first. A pak si napište kam vaše penízky pudou. Rozpočet. Protože tak to funguje. Chcete říkat vašim penězům kam jít... ne se ptát kam zmizely.
Novomanželé a mladý rodiny se dostanou často do dluhu tak, že se snažej žít jako jejich rodiče. Těm ale trvalo 30 let se dostat tam kde sou.
A bla bla bla a bla bla bla... je tu milion věcí co bych vám ráda řekla, můžete se mnou souhlasit a nemusíte. Mohla bych vám radit donekonečna. Ale musim jít spát. Mějte se. A ještě jednou pardon že sem vám nepřeložila ty věci z angliny. Snad vám to nezabrání v tom je přečíst... mohly by se vám hodit.
Tak se mějte a napište mi co si myslíte, nebo se zeptejte na co chcete. Papa, pracháči :D :D

4 komentáře:

CraZy GirL™ řekl(a)...

taková velká úvaha :D

Káťa řekl(a)...

:D haha... to není úvaha. Úvaha je když máš téma a píšeš o svym názoru na něj. Tohle není z mý hlavy, to je co sem se naučila... teda tak 5% toho co sem se naučila, ten finanční kurz je výbornej.

Anonymní řekl(a)...

Kiyosakiho jsem jednoho četl – jmenuje se to nějak jako Bohatý táta – chudý táta.
Řekl bych že docela dobrý Jinak ty rady jsou fakt přesný, ale u nás je to pořád ještě na jiným základě, takže ta vaše generace to snad nastartuje správně. Kdybych šetřil nejdřív na důchod, tak bys do tý Ameriky jela až za svý. Nezapomenu na to, jak nám (před těma cca 15 lety, když jsem poslal do USA studovat Terezu, v tý cestovce, která to organizovala, takovej moudrej dědouš neustále opakoval – na ten studijní pobyt svejch dětí v USA se třeba zadlužte – je to nejlepší investice, jakou můžete pro ně udělat. Doufám, že si i ty teď uvědomuješ, jakou měl pravdu.
Ještě nad tyhle (teď už tvý) finanční rady – nebo možná vedle nich, je cesta, kterou úžasně vykresluje film Secret a Co my jen víme – oba dva filmy nutno vidět opakovaně.
tjš

Káťa řekl(a)...

Co my jen víme neznám... ale to Bohatý táta-chudý táta je výbroná knížka. Zkus si přečíst i ty ostatní, třeba ještě jinýho Kiyosakiho když se ti líbil. :) Já si to uvědomuju. A taky sem teď četla 4 Dohody a pak sme museli číst Secrets of the millionaire mind kvůli testiu na finance, a já to ani nestihla, sem četla asi půlku, a pak sem to vyplňovala podle těch 4 Dohod, a myslim že mám většinu sptávně :D ono to je taky všecko o tom samym žejo...