neděle 18. dubna 2010

Still Alive vs. Still Alive

Existují dvě písničky. Obě se jmenují Still Alive. Obě jsou to písničky z her.. a tak jsem se rozhodla právě o těchto hrách vám něco povědět. Předem upozorňuji, že nejsem nějaký herní odborník, takže vy, co hry znáte, to raději ani nečtěte. Mohli byste se dopustit vraždy.
Nuže, první hra, o které vám tu dnes povím, je hra Mirror's Edge. Tato hra od EA DICE vyšla koncem roku 2008 na PS3 a Xbox 360 a později, začátkem roku 2009, také na PC. Hrajete za hrdinku Faith, jejímž úkolem je roznášet necenzurované zprávy a balíčky v krásném a čistém městě budoucnosti, v němž ovšem platí přísný režim omezení a kontroly veškeré interakce lidí. Jejími nejlepšími zbraněmi jsou rychlost, síla a rovnováha. Právě díky ní se dostanete do míst, kam by se normální smrtelník dostal jen sotva. Běháte po střechách vysokých budov, po požárních schodištích, někdy i po stěnách, šplháte po trubkách a kabelech. Občas se přece jen dostanete do potyčky s policií, snažící se nekontrolované komunikaci lidí zabránit. V takovém případě máte dvě možnosti: můžete je zničit jejich vlastní zbraní dřív než oni vás... a nebo můžete utéct, což je většinou nejlepší. Musím říct, že hra je opravdu pecka: volnost pohybu, rychlost, úžasné prostředí... Stojí to za to. Pokud si chcete hru Mirror's Edge zahrát ve 2D jen tak online, na vyzkoušení, najdete ji tady. A teď ještě Still Alive číslo jedna :))



Druhá hra se jmenuje Portal (od Valve). Vyšla na podzim roku 2007  v tzv. Orange Boxu - společně s Half Life 2: Episode Two a Team Fortress 2 - pro PC, Xbox a PS3. Hra spočívá v tom, že se (v roli hrdinky Chell) vyskytujete v laboratoři Aperture Science, kde jste, dá se říct, jedním z testovaných objektů. K tomu, abyste prošli testem a získali tak slibovaný Cake, používáte zařízení, jímž tvoříte portály - jeden oranžový a druhý modrý. Vejdete do jednoho a objevíte se v druhém. Tak procházíte stěnami,  obcházíte nebezpečné jámy, nebo třeba útočíte na turretky (střílecí věžičky). Asi si říkáte: "To je potom ale triviální". Není. Portal Gun vám sice často výborně ulehčuje veškeré vaše snažení, ale občas přece jen dá spoustu práce, než přijdete na (většinou ve výsledku poměrně jednoduchou) fintu, jak se dostat, kam chcete. Kromě turretek vám v cestě stojí mnohé další překážky, jako třeba energetické koule létající vzduchem atd... ty ovšem můžete také využít ke svému prospěchu. Na konci se nám ovšem hra trošku zamotá. Dozvídáte se, že jste celým testem procházeli zbytečně, že Cake nebude, a že vás prostě jen symbolicky spálí jakožto jednoho z velké spousty pokusných králíků. To si ovšem nesmíte nechat líbit. Na úplném konci hry vás čeká souboj s hlavním robotem (jménem GLaDOS).
Pokud si chcete stejně jako u Mirror's Edge vyzkoušet hru ve 2D na netu, tady je :))
A ještě jedna věc: do budoucna se připravuje Portal 2. Měl by být mnohem obsáhlejší než jednička, kterou stihnete odehrát za večer (z vlastní zkušenosti).
Nakonec písnička :)


Obě hry mají podle mě něco do sebe, jejich největším plusem je asi jejich originalita mezi všemi střílečkami, závodními hrami a strategiemi na jedno brdo, kterých jsou v dnešní době plné obchody.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

skvělé, nenapadlo mě se nad tím zamyslet:-) obě hry sem dohrál, ale portal se mě filosoficky i duševně dotknul mnohem, mnohem .. KURník, říkám mnohem víc! už se klepu na dvojku :-)